מירב היוגה - שינוי הרגלים בעזרת NLP

שינוי הרגלים באמצעות NLP

מכירים את המקום בו יש לנו הרגל שאנחנו לא אוהבים בעצמנו? הוא מזיק לנו, באיזה שהיא צורה הוא פוגע לנו בהרגשה ובערך עצמי שלנו ולמעשה פוגם באיכות חיינו. 
זה יכול להיות הצמדות להתמכרות כגון אכילה מוגזמת, עישון או אולי התנהגות שמרחיקה אנשים מאיתנו ועוד ועוד.
אנחנו יודעים שההרגל שגוי אבל לא מצליחים לשנות אותו ומעגל הכאב הפרטי שלנו גדל, איתו גם מתעצמים הרגשות הלא טובים והדימוי העצמי שלנו ניזוק.
האם כוח רצון הוא התשובה? האם מאמץ נוסף יעזור לנו להשתנות? 
אז אחרי שנים של עבודה עצמית ושנים של עבודה בקליניקה עם לקוחות אני אשתף אתכם בדעותי ואכיר לכם את הנחת היסוד של ה NLP בנוגע לשינוי הרגלים, רק לפני כן אני אסביר מדוע כוח רצון ומאמץ לא תמיד יעזרו לטווח ארוך.

אנחנו מאמצים הרגלים מסיבות רבות, הרגל הוא דפוס התנהגותי או מחשבתי שחוזר על עצמו ועונה על צורך מסוים בתוכנו, כן גם הרגל ממש מזיק עונה על צורך מסוים וכל עוד נתמקד רק במאמץ להפסיק אותו נחיה מתוך התנגדות פנימית בלתי פוסקת שהרי הצורך לא זוהה, לא טופל, ולא קיבל מענה.
והצרכים שלנו חברים חשובים לנו מאוד אחרת לא היו מתקיימים. 
לכולנו יש צורך באהבה וחום, כולנו רוצים להרגיש ביטחון ושמחה והחיים מזמנים מצבים ואתגרים שמשקפים לנו את הצרכים שלנו לעיתים על ידי רגשות הפוכים ממש.
פחד הוא צורך בהגנה וביטחון, קנאה ולעיתים שינאה מסתירים צורך באהבה ואישור, כעס מסתיר את הפגיעות שלנו בין היתר וכל אחד מתוכנו חי בתוך תבניות אישיות שנלמדו עוד מילדותנו.

בכל רגע נתון אנו נבחר את הפעולה הזמינה והקלה ביותר עבורנו כדי שנפיק תענוג או נימנע מכאב.

הנחת היסוד שמהווה את המפתח לשינוי הרגלים היא שמאחורי כל התנהגות קיימת כוונה חיובית.
הכוונה החיובית היא הצורך שלנו שמוסתר בדרכים שתת המודע שלנו בחר עבורנו שלא נחווה כאב.
שההרגל או ההתנהגות שליליים  נלמד לזהות וליצור הפרדה בין ההתנהגות לבין הכוונה החיובית היות והיא משקפת צורך פנימי ורצון להתממש.
כשמזהים את הרצון הטוב והצורך נוכל להיפתח לאפשרויות חדשות, להחלטות טובות שמאפשרות שינוי. 
הרעיון למזער קונפליקטים פנימיים ולגייס את כוחות הנפש שלנו לאותה מטרה, כך נסגל ונלמד הרגלים חדשים, מתוך תובנות שתומכות בצרכים הפנימיים באמת, נלמד איך אפשר לאהוב את עצמנו אהבה לא אגואיסטית אלא מהותית שמעניקה ביטחון לנו וליקרים שחיים איתנו וזה בהחלט דורש אימון.

הימנעות מכאב והרצון לתענוג הינו כוח חיים שמתקיים בתוכנו כל הזמן , רוב הזמן אנו לא מודעים מדוע אנו מחליטים ופועלים כפי שפועלים, תת המודע מניע כל אחד מאיתנו (בדרך היחודית לו) כיצד לפעול ואיזה החלטות לקבל, כוח זה משפיע על כל תחומי החיים שלנו,  על מערכות היחסים שלנו, על החלטות כלכליות, על ההורות, זוגיות, קריירה ועוד ועוד,   זהו כוח חיים שכל עוד אנו חיים הוא יפעל עלינו בין שנהיה מודעים לו או לא.
כדאי להבין שלא מאמץ יתן את הפיתרון אלא ראשית קבלה של חוקי החיים היות וזהו מנגנון טבעי , בריא , שמאפשר לנו לחדש את הלמידה שלנו כל רגע מחדש.
כל פעולה שנבצע בחיינו תמיד תושפע מהרצון שלנו להפיק הנאה או מהרצון להימנע מכאב.
פעולות אירועים וחוויות שגורמים לנו להרגיש טוב נחרתים בזיכרוננו כהנאה והמוח יחזור על אותה פעולה שגרמה לתחושת ההנאה כל עוד זה אפשרי. למעשה כך נוצר הרגל: חזרה על מחשבות ופעולות שמוחנו מסיק ומבין כטוב, כרווח, כהנאה.
הרגל לא טוב שאיתו מתמודדים ואותו רוצים לשנות הוא למעשה "למידה לא יעילה" של המוח, מחשבה שמחוברת לרגש ולהתנהגות מסוימת, זו אסטרטגיה שהתאמנו עליה שוב ושוב  ובכל זאת ניתן לשנות אותה, כדי לשנות הרגל אנחנו צריכים ללמוד משהו חדש, להתאמן על דפוס חדש.
כאשר נער מתחיל לעשן סיגריות ומפיק הנאה גדולה מהעישון כי חבריו מעשנים או כי הוא מרגיש בוגר וחזק או כל סיבה אחרת, הוא לא שוקל את הנזק שהרגל זה יוצר, באותו רגע בחייו זה עונה על צורך מסוים יש לו רווח ברור וזה מקושר להנאה.
הכוונה המקורית שיצרה את ההרגל היא לגמרי חיובית: להיות אהוב על חבריו לדוגמא או להרגיש בוגר וחזק (בעיקר אם הוא מקשר אנשים מבוגרים בחייו שמעשנים כדמות שהוא היה רוצה להיות כמוהם). דוגמה זאת מביאה אותנו להבנה שבכל רגע נתון כל אדם בוחר את הבחירה הנכונה ביותר עבורו.
לשנות הרגל מעלה רגשות רבים לא נעימים בתחילה, התהליך חושף בפנינו מקומות שלא רצינו להתמודד איתם, רגשות כמו פחד, כעס, פגיעות, דחיה ועוד, אבל חשוב להבין שבעבודה פנימית אנו מכירים את הרגשות הללו ולומדים לא לפחד מהם, לומדים לצמוח מהם באמת ולכן אי נוחות בתחילת הדרך הופכת עם הזמן למרחב שיש בו יותר ביטחון ועוצמה, מרחב בו יש לנו חופש לבחור באמת את מה שטוב לנו.

 ניקח לדוגמא פחד, פחד זה אחד מהדרכים של המוח להזהיר אותנו על סכנה מפני כאב מציאותי או דמיוני. הכאב יכול להיות פיזי או רגשי כמובן ומנגנון שלם במוחנו עובד עבורנו כדי שנשרוד רגעים קשים שכאלה או שנמנע אותם מלכתחילה.
כמובן שלתת לפחד לנהל את החיים זו לא בחירה מוצלחת אך כדי לנהל את הפחד כראוי יש להבין ולזהות את הכוונה החיובית עליה הוא מתריע ולתת מענה הולם, רק כך ניתן לנהל רגשות קשים ,יש לשכנע ולזרוע את האמונה בתת - מודע שאכן קיבלנו את האזהרה ומצאנו לה מענה והפיתרון טוב.
אני זוכרת כשהפסקתי לעשן לפני שנים רבות אחרי כמה ניסיונות כושלים ופחד להישאר בלי הסיגריה, מה שעשה את ההבדל זו האמונה החדשה שהתחזקה שבלי הסיגריות חיי יהיו טובים יותר ומהנים יותר, אז הצלחתי "לשרוד" את רגעי הקושי המתלווים לגמילה יחסית בקלות ולהיפתח לחיים חדשים ואכן טובים הרבה יותר.

בואו נבין שכשאנו מגנים על עצמנו מכאב הרגש הקשה מוסתר ב"קליפה" של הרגל או התנהגות שנחשבת לשלילית אך נותנת איזשהו רווח משני, כך לדוגמה פניה לאכילה מופרזת מתוך שעמום או עצבנות וחוסר היכולת להתמודד עם התחושות שנלוות לרגש הלא נעים, או תקשורת בוטה כמו הפגנת כעס מול אדם שהעליב אותנו היות וחשנו אולי דחויים. 

כשמזהים את הקושי שההרגל מסתיר ניתן ללמד מחדש את המוח לבדוק עוד אפשרויות חדשות יעילות יותר ומתאימות יותר. למעשה כשאדם לומד להביא את עצמו למצב בו הוא מסוגל לבחור את מחשבותיו ופעולותיו ללא שליטה של האוטומט שמנהל אותו (אותו אוטומט של מה שהמוח הסיק כהנאה או כאב) זה מצב של חופש אמיתי, בטיפול NLP נלמד ליצור אפשרויות חדשות, טובות יותר עבורנו  שמשקפות את האמת הפנימית שלנו ותומכות בערכים שלנו. 
נלמד לקבל להכיל ולהגיב שונה לרגשות לא נעימים.
נלמד מה מסתתר מאחורי כל קושי.
נפתח חוסן נפשי פנימי.
נחזק אמונות חדשות שתומכות ברצון שלנו וחופשיות מחסמים פנימיים.
מה שבעבר היה יעיל ונכון עבורנו כבר לא יעיל היום ויש מרחב חדש להחלטות שונות.
כשמבינים שבמהות לא קיימת החלטה "רעה" ניתן להתייחס אל עצמנו ולזולתנו ביותר חמלה הבנה וקבלה, מכיוון שחלק בלתי נפרד מחיינו זה ללמוד מטעויות קל יותר לשחרר את מה שכבר לא מתאים ולא רלוונטי פשוט ללא מאמץ.

זאת אהבה עצמית שמחזקת את ההערכה שלנו כלפי עצמנו, ממקום כזה ההגנות והקליפות של העבר פשוט נושרות ללא מאמץ, בקלות ובטבעיות ואנחנו לומדים להיות טובים יותר לעצמנו ולזולתנו.

טיפול בדמיון מודרך ו NLP


 
NLP ודמיון מודרך ברמת גן - מה זה NLP ?